onsdag 18. november 2009

New American Gothic

I 1928 malte Grant Wood et oljemaleri som verden siden skulle få mye latter av å redigere i den senere tid. Rolf Groven er ikke første mann til å gi sin nye variant av bildet som opprinnelig ble lagt i det Wood hadde en idé om å lage menneskene han trodde bodde i ei hytte av gotsik stil han hadde sett. Vi ser den klassisk hardtarbeidende amerikaneren med høygaffelen i hånda og låven bak hans høyre skulder. Ved siden av står det vi kan anta enter er kona eller hans ugifte søster. I bakrunnen ved hennes venstre skulder ser vi en potteplante og det faktum at hun er kledd i et finere blomstrete plagg viser til at hun også er i kvinnens klassiske rolle som husmor. Personene gjenspeiler det klassiske amerikanske paret fra de tidlige årene av 1900- tallet.




Som parodi har Rolf Groven laget et bilde av det han mener Amerikas klassike par ser ut den dag i dag. Både låven og huset ser betraktelig mye mer slitt og gammelt ut nå. Potteplanten er tatt bort, kansje har han gjort dette med vilje for å forsterke hvordan kjønnsrollene ikke er like tydelige lenger? Men dette er detaljer. Det første du ser i det nye bildet "New American Gothic" er de ekstremt overvektige personene i bildet. Og mellom dem i vinduskarmen ser man MacDonals logoen plassert. Høygaffelen er byttet ut med ei rifle.




Rolf Groven har tydelig gjort om på flere momenter for å få frem sitt budskap om det moderne Amerika. Man kan tolke MacDonalds logoen i vinduskarmen mellom de to overvektige personene som en direkte kritikk mot dagens junkfood og lettvinte måte å skaffe seg mat på. Det harde arbeidet er borte og personene er overvektige både som følge av feil kost og for lite hardt arbeid- mosjon. Rifla er plassert i hendene slik som den er i flere amerikanske menns hender den dag i dag hvor det finnes mye frykt som har først til en trang for våpen, som derigjen har ført til en enda større trang til et beskyttende våpen. Og før du vet ordet av det er besittelse av våpen normalt. Eller kanskje rifla er plassert der fordi Amerika blander seg så mye i kriger og kamper i andre land, som Irak, Afghanistan og Vietnam.

Det er godt at Rolf Groven er en nordmann og ikke amerikaner. For et slikt bilde hadde nok vakt mange reaksjoner i Amerika. Her i Norge kan vi bare le, for som utenforstående er det mye lettere å dømme.
Og jeg kan nok plassere meg selv i den kategorien også. Jeg synes det var en morsom parodi av bildet, og liker hvordan harn har gjennomført det til den minste detalj. Men allikevel er det jo litt trangsynt å se på amerika som bare dette. Bildet representerer bare en del av befolkningen, å parodiert dem til kjendiser og superhelter kunne vert en like sann tolkning. Hva synes du om New American Gothic?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar