mandag 8. mars 2010

Dadaisme og surrealisme


Surrealisme og dadaisme er to sentrale og interessante ord innen kunstverden. Surrealisme kan man finne igjen i både litteraturen og kunst. Den oppstod rundt 1920 i Frankrike, og varte til ca. 1940. Ordet surrealisme stammer fra det franske ordet for overvirkelighet.

Freuds teorier om drømmenes betydning inspirerte kunstnerne innen retningen sterkt, også dadaismens meninger om at kunsten var blitt for bundet av tradisjoner sto sentralt. Ut i fra dette hadde surrealistene meninger om at kunstnerisk inspirasjon burde hentes fra underbevisstheten, instinkter og drømmer. Erfaringer og opplevelser skulle ikke være kilden til et kunstarbeid.


Den kjente kunstneren Salvador Dalí sentral i surrealismen. Bildene hans er ofte av gjenstander i øde og ørkenlignende landskaper. Kjente ting blir satt sammen på en ny og interessant måte. Motivene stemmer altså ikke med våre erfaringer. De kjente hengende klokkeskivene hans har i ettertid blitt et kjennetegn for surrealismen.




Rene Magritte er en belgisk maler, også kjent fra perioden. Han jobbet også med å plassere elementer fra historie og virkelighet inn i nye sammenhenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar