mandag 15. februar 2010

Bildeanalyse til ”løsrivelse” av Edvard Munch

Denotativ analyse

I bildet kan man se en kvinne som spaserer på en hvit sti bak en mann som står under et tre. Hun har lyst hår og hvit kjole, han har svart hår og svarte klær på seg. Bildet er figurativt abstrahert. Man kan se tydelige ansiktstrekk på mannen, mens kvinnen i bildet er uten ansiktsformer eller noen annen form for antydning til f.eks. nese eller munn. Ansiktet hennes er avbildet som en lys sirkel med tilknytning til hals og bryst. Håret er ser fyldig ut, det er langt og sklir til slutt inn i omgivelsene. Noe hår henger nedover ryggen, andre deler blåser i vinden. Selv om man får inntrykk av at jenta er lenger bak i bildet enn mannen, blåser håret frem slik at det ser ut som det blåser rett ved treet som mannen står under, lenger fremme i bildet. Treet rekker så vidt over hodet til mannen. Det finnes litt grønt på det, malt i form av grønne flekker, men mesteparten er bare stamme og greiner.

Mannen står helt til venstre i bildet og holder seg over brystet med ei hand som er atskillig lysere enn både mannens mørke ansikt og kvinnens lyse kjole. Konturen rundt menneskene ellers i bildet er i mørk brun/ svart. Men rundt mannens hand er konturen i rødt. Denne fargen er nesten lik som rødfargen i den lille busken ved mannens bein. Selv om bildets mørke del: mannen og området rundt ham, står helt ytterst til venstre i bildet, balanseres bildet godt i det jenta bak ham spaserer mot høyre og strandkanten svinger seg fra venstre hjørne mot høyre og deretter mot venstre igjen. Øyet vandrer over hele bildet, noe som kjennetegner en god komposisjon. Himmelen og sjøen går nesten i ett. Fargene som er brukt i bildet er sterke og mørke. Det er mye variasjon i de. Det kan virke som om lyset kommer fra venstre i og med at bakgrunnen er så mørk mot høyre. Likevel kan det også virke som om det er jenta som lyser opp bildet. Det eneste som strider mot denne teorien er den skarpt lyse hånda til mannen. Men lyset er ikke lett å legge merke til i og med at bildet er veldig flatt malt. Det er de opptegnede konturene og det brå skillet mellom fargene som gjør at det er mulig å se hva motivet er.


Konnotativ analyse

Når jeg ser på bildet blir jeg først dratt mot den lyse kvinnen. Holdningen hennes virker overlegen og selvgod. Personlig synes jeg hun virker skildret som noe litt overnaturlig og hellig gjennom fargebruken. Spesielt på grunn av det lyse håret som går gjennom halve bildet blir som en del av himmelen bak trærne. Kjolen smelter sammen med den lyse stien i nesten lik farge, den forsvinner inn i forsvinningspunktet og er akkurat som en del av henne. Kanskje er hun en del av evigheten slik som det ser ut at stien fortsetter til evig til bak henne.

Selv om det er kvinnen som først fanger oppmerksomheten er det mannen som tilføyer bildet mening. Måten han står der å holder seg over brystet med en holdning som forteller meg at han synes synd på seg selv og har det vondt. Uttrykket i ansiktet taler også ganske sterkt. Den røde hånden han holder over brystet tror jeg symboliserer hjertesorg, og i og med at det bare er en kvinne med i bildet skydes denne trolig henne. Hun har i tillegg en lokkende holdning, og man kan få inntrykk av at hun er alt han tenker på i og med at hun nester er en del av både stien og himmelen. Som om hun kanskje aldri vil gi slipp. Rød er en sterk farge som ofte blir brukt i sammenheng med symbolisme, derfor kan den røde busken også være et symbol på en visnende kjærlighet. Kanskje kan den også tolkes som en brenende busk, noe som ville gjort historien en litt annen, kanskje en mer forvirrende en.

Det er absolutt en spennende komposjosjon, som fører øyet rundt og forteller en historie. Det er en interessant historie, som kan appelere til flere. Jeg synes det passer tittelen ”løsrivelse” veldig godt! Jeg blir nyskjerrig av å se på det, og får medlidenhet for hvor mye smerte det ser ut som mannen gjennomgår. Han står i mørket, og har det vondt, hun er i lyset og er allerede fri. Eller kan en annen tolkning være at hun er i lyset, fri selv, men vil enda ikke gi slipp på ham.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar