onsdag 19. mai 2010
Eigenes kolonihage i Stavanger
Sist onsdag var klassen på ekskursjon i Stavanger med vikaren vår Grete. Her fikk vi sett en ny del av Stavanger nemlig Eigenes kolonihage. Dette er en frodig grønn flekk med mye historie! Undringen startet så tidlig som da vi først så inngangen til kolonihagene som minnet mer om konsentrasjonsleirer enn hager. Grunnen er selvfølgelig en viktig historisk detalj, en som bringer oss tilbake til selve grunnen til at kolonihagene ble dannet i Norge. Det har seg slik at tiden under 1. verdenskrig var en veldig fattig periode for Stavanger, fylt med rasjonering. Dermed fant nordmenn ut at det lønnet seg å begynne å dyrke litt av maten selv. De kjøpte seg et lite jordstykke og bygde seg en liten hytte eller et redskapshus slik at de kunne tilbringe flere dager i hagen sin og dyrke poteter og grønnsaker, deriblandt spesielt kål. Sult var et faktum for flere i Stavanger på denne tiden, og tyveri ble raskt ett problem. Det er grunnen til de høye gjerdene med piggtråder på rundt kolonihagen.
Grunnen til at vi reiste ut til kolonihagene var for å studere arkitekturen, vi vandret fra "hytte" til "hytte" og tok flere bilder av det vi mente var dårlig byggeskikk og det som var god.
Dette er noen av bildene jeg tok, som du ser er mangfoldet stort og ingen hytter er like. Derfor er hagen veldig spennende, og det kommer på mange måter an på øyet som ser hva som karakterieseres som god og som dårlig byggeskikk.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar