De siste timene har vi sett på propagandaplakater.
Propagandaplakater vil fremme og understreke et budskap, ofte i politisk retning. Budskapet er som regel sant, men allikevel viser det ikke hele sannheten. De forskjønner og virker som ubevisst påvirkning på folket. Land som aktivt tok i bruk propagandaplakatene er Russland, Kina og ikke minst Tyskland under kommunismen og nazismen. Fargene rød og blå går igjen i disse plakatene.
Denne plakaten er tydelig fra nazismen. Her ser du hvordan den oppmerksomhetskrevende og dramatiske fargen rød gjør sitt utspill. Budskapet er klart og tydelig: Jødedommen er fienden. Religion. Og det var ikke bare Hitler som hadde religion som fiende. Flere av de store lederne av historien har undertrykt religion fordi den vil idealisere en annen leder og forsørger enn det dem selv skal være. Klart og tydelig ser man på denne plakaten hvordan en sannhet vises: nasistene er imot bibelen og dens etterfølgere. Men hele sannheten er ikke med, som for eksempel; hvorfor er dette fienden? På ungdomskolen min så vi en film om et prosjekt en klassen gjennomgikk i USA en gang, the wave, her ser man hvor raskt og skummelt lett tanker kan spre seg og etterfølgere vil følge ut av desperasjon for å ikke blí fienden. Det er skummelt hvor lite som av og til skal til for å bevege en hel masse folk.
Denne plakaten er av Stalin under hans styre av kommunismen og Russland. Å idealisere og forskjønne seg selv som leder er en av de mest klassiske trekkene ved propagandaplakatenes kunst. Her er stalin i uniformen sin sammen med et lite jentebarn som smiler og holder kommunismens flagg og vhite blomster. Stalin er representert nermest som en far, med den lyse blå himmelske bakgrunnen og sitt milde vesen. Man kan tolke det som at dette er Stalin som tar vare på landet som sitt eget barn. Han ønsker intet annet enn det beste for folket, og gir dem alt dem trenger. Legg også merke til hvordan bildet er malt it et froskeperspektiv!
Her kan du se en annen typisk propagandaplakat. Denne er også av Stalin. Fargen rød går igjen. Man får en følelse av samhold av å se plakaten. Og Stalin som den gode leder som med en trygg hand fører folket sitt. Alle går samlet mot et felles mål, og sammen deler de sine synspunkter representert av flagget de alle bærer. Lederne er faktisk ofte sett med en håndbevegelse i avbildning på disse plakatene. Enten det eller et stort nærbilde av ansiktet deres som bakgrunn, eller i himmelen voktende som en gud over folket, ellr liknende. Under eller i plakatens bilde kan man ofte se et enkelt budskap eller slagord.
Propagandaplakatene har absolutt gjort sitt for historien. Den dag i dag kan man også finne propagandaplakatene som en aktiv del av folkets kamp. I kampen for å fri Nord-Korea fra diktaturet og uvitenheten om omverdenen blir det for eksempel sendt store luftballonger med plakater og brosjyrer om hva som foregår utenfor landet over grensene. Barack Obama, USA's nåværende president, har også brukt propagandaplakater i sin valgkamp.
Ta en titt på dette:
Ta en titt på dette:
Bra innlegg og gode refleksjoner omkring propagandaplakater.
SvarSlett