onsdag 9. desember 2009

Scandinavian design utstilling


Sist fredag var klassen på vandreutstillingen
"Scandinavian Design ved milleniumsskiftet" i Stavanger. Vi fikk en god omvisning over design hvor minimalisme og funksjon var dominerende. Disse designidealene oppstod på 1950- tallet og har overlevd helt til nå. Det som gjorde mest inntrykk på meg var den lille støvsugeren som du kan se nederst i hjørnet på bildet under. Den var enkelt designet og hadde flere funksjoner: den støvsugde støv for deg, hadde sensorer som ga den beskjed for når den traff veggen eller om det kom en trapp, når den var tom for strøm gikk den selv tilbake til laderen sin før den som fulladet støvsugde huset ditt videre. Maria, en medelev, sitter i en veldig enkel og stilig stol, og utroling nok var den også behagelig.

Siden Grete Prytz Kittelsen fikk stor suksess med sitt design i denne perioden, fikk vi i sutten også prøve oss på å designe kopper som nå er sendt til figgjo for brenning. Her kan du se dem:

Noe av Grete Prytz Kittelsens design:

Grethe Kittelsen født 1917 ble kalt "Scandinavian Design- dronningen". Hun regnes som en av Norges fremste formgivere og har vert med på å sette Norge på verdenskartet. Det var i 1955 hun begynte sitt samarbeid med Cathrineholm AS med målet å skape "vakrere hverdagsvarer".

mandag 30. november 2009

Propagandaplakater

De siste timene har vi sett på propagandaplakater.
 Propagandaplakater vil fremme og understreke et budskap, ofte i politisk retning. Budskapet er som regel sant, men allikevel viser det ikke hele sannheten. De forskjønner og virker som ubevisst påvirkning på folket. Land som aktivt tok i bruk propagandaplakatene er Russland, Kina og ikke minst Tyskland under kommunismen og nazismen. Fargene rød og blå går igjen i disse plakatene. 

Denne plakaten er tydelig fra nazismen. Her ser du hvordan den oppmerksomhetskrevende og dramatiske fargen rød gjør sitt utspill. Budskapet er klart og tydelig: Jødedommen er fienden. Religion. Og det var ikke bare Hitler som hadde religion som fiende. Flere av de store lederne av historien har undertrykt religion fordi den vil idealisere en annen leder og forsørger enn det dem selv skal være. Klart og tydelig ser man på denne plakaten hvordan en sannhet vises: nasistene er imot bibelen og dens etterfølgere. Men hele sannheten er ikke med, som for eksempel; hvorfor er dette fienden? På ungdomskolen min så vi en film om et prosjekt en klassen gjennomgikk i USA en gang, the wave, her ser man hvor raskt og skummelt lett tanker kan spre seg og etterfølgere vil følge ut av desperasjon for å ikke blí fienden. Det er skummelt hvor lite som av og til skal til for å bevege en hel masse folk. 

Denne plakaten er av Stalin under hans styre av kommunismen og Russland. Å idealisere og forskjønne seg selv som leder er en av de mest klassiske trekkene ved propagandaplakatenes kunst. Her er stalin i uniformen sin sammen med et lite jentebarn som smiler og holder kommunismens flagg og vhite blomster. Stalin er representert nermest som en far, med den lyse blå himmelske bakgrunnen og sitt milde vesen. Man kan tolke det som at dette er Stalin som tar vare på landet som sitt eget barn. Han ønsker intet annet enn det beste for folket, og gir dem alt dem trenger. Legg også merke til hvordan bildet er malt it et froskeperspektiv!

Her kan du se en annen typisk propagandaplakat. Denne er også av Stalin. Fargen rød går igjen. Man får en følelse av samhold av å se plakaten. Og Stalin som den gode leder som med en trygg hand fører folket sitt. Alle går samlet mot et felles mål, og sammen deler de sine synspunkter representert av flagget de alle bærer. Lederne er faktisk ofte sett med en håndbevegelse i avbildning på disse plakatene. Enten det eller et stort nærbilde av ansiktet deres som bakgrunn, eller i himmelen voktende som en gud over folket, ellr liknende. Under eller i plakatens bilde kan man ofte se et enkelt budskap eller slagord. 


Propagandaplakatene har absolutt gjort sitt for historien. Den dag i dag kan man også finne propagandaplakatene som en aktiv del av folkets kamp. I kampen for å fri Nord-Korea fra diktaturet og uvitenheten om omverdenen blir det for eksempel sendt store luftballonger med plakater og brosjyrer om hva som foregår utenfor landet over grensene. Barack Obama, USA's nåværende president, har også brukt propagandaplakater i sin valgkamp. 
Ta en titt på dette:




onsdag 18. november 2009

Nuart i Stavanger


(Meget morsom og genial sjablong-grafitti av Nick Walker)

I forbindelse med perioden vi jobbet med street art fikk vi i oppgave å se årets Nuart utstilling i Stavanger. Siden jeg ikke har fått lagt inn bilder før nå kommer det altså et litt forsinket inlegg med bildet jeg har tatt fra den. Vil du vite mer kan du gå inn på bloggen deres, her vil du finne mye kjempeinteressant både av filmer, bilder og sitater fra kunstnerene.






Alle disse tre bildene er fra utstillingen inne i Skur 2. Det mest imponerende er at det nederste bildet der faktisk er laget med sjablonger! Hvis du trykker på det kan du se det i et enda større format.


Denne fant jeg på en vegg i den fargerike gata. Om den er fra nuartutstillingen eller ikke er jeg ikke sikekr på. Men jeg digger den!


Disse hang imellom to hus, og er faktisk med som det øverste hovedbildet på nuartbloggen for utstillingen 09.




Disse grafittiverkene er ikke fra Nuart festivalen. Men jeg tok dem med fordi at skatemiljøet i stavanger hadde mye fin grafittikunst de hadde dekorert gatene med.

Om du bare åpner øynene skal jeg love deg at du vil bli imponert over hvor mye grafitti som faktisk omgir oss overalt. Mange vakre piecer men også flere mindre meningsfulle tags.

New American Gothic

I 1928 malte Grant Wood et oljemaleri som verden siden skulle få mye latter av å redigere i den senere tid. Rolf Groven er ikke første mann til å gi sin nye variant av bildet som opprinnelig ble lagt i det Wood hadde en idé om å lage menneskene han trodde bodde i ei hytte av gotsik stil han hadde sett. Vi ser den klassisk hardtarbeidende amerikaneren med høygaffelen i hånda og låven bak hans høyre skulder. Ved siden av står det vi kan anta enter er kona eller hans ugifte søster. I bakrunnen ved hennes venstre skulder ser vi en potteplante og det faktum at hun er kledd i et finere blomstrete plagg viser til at hun også er i kvinnens klassiske rolle som husmor. Personene gjenspeiler det klassiske amerikanske paret fra de tidlige årene av 1900- tallet.




Som parodi har Rolf Groven laget et bilde av det han mener Amerikas klassike par ser ut den dag i dag. Både låven og huset ser betraktelig mye mer slitt og gammelt ut nå. Potteplanten er tatt bort, kansje har han gjort dette med vilje for å forsterke hvordan kjønnsrollene ikke er like tydelige lenger? Men dette er detaljer. Det første du ser i det nye bildet "New American Gothic" er de ekstremt overvektige personene i bildet. Og mellom dem i vinduskarmen ser man MacDonals logoen plassert. Høygaffelen er byttet ut med ei rifle.




Rolf Groven har tydelig gjort om på flere momenter for å få frem sitt budskap om det moderne Amerika. Man kan tolke MacDonalds logoen i vinduskarmen mellom de to overvektige personene som en direkte kritikk mot dagens junkfood og lettvinte måte å skaffe seg mat på. Det harde arbeidet er borte og personene er overvektige både som følge av feil kost og for lite hardt arbeid- mosjon. Rifla er plassert i hendene slik som den er i flere amerikanske menns hender den dag i dag hvor det finnes mye frykt som har først til en trang for våpen, som derigjen har ført til en enda større trang til et beskyttende våpen. Og før du vet ordet av det er besittelse av våpen normalt. Eller kanskje rifla er plassert der fordi Amerika blander seg så mye i kriger og kamper i andre land, som Irak, Afghanistan og Vietnam.

Det er godt at Rolf Groven er en nordmann og ikke amerikaner. For et slikt bilde hadde nok vakt mange reaksjoner i Amerika. Her i Norge kan vi bare le, for som utenforstående er det mye lettere å dømme.
Og jeg kan nok plassere meg selv i den kategorien også. Jeg synes det var en morsom parodi av bildet, og liker hvordan harn har gjennomført det til den minste detalj. Men allikevel er det jo litt trangsynt å se på amerika som bare dette. Bildet representerer bare en del av befolkningen, å parodiert dem til kjendiser og superhelter kunne vert en like sann tolkning. Hva synes du om New American Gothic?

mandag 16. november 2009

Guernica



Guernica er et verdenskjent bilde av Pablo Picasso. Det ligner en tegneserie, og er i svart hvitt fordi dette ville fremme budskapet og kontrastene i bildet mer. Det er flere elementer i bildet: en sørgende mor over sin døde sønn, en okse, en lampe, en hest med et våpen stukket i øvre del av ryggen, en død kriger med et avbrukket sverd, en frihetsgudinne, et skrikende menneske i et hus av brann, og en sliten gående dame plassert til høyre i bildet med retning venstre. Figurene er kommer til syne gjennom en kombinasjon av flater i forskjellige nyanser. Imponerende er det hvordan Picasso på samme måte klarer å få frem lyset og skyggen i bildet.  Alt i bildet er sterkt stilisert, og  det finnes ikke perspektiv i bildet.

Alikevel kommer det klart og tydelig fram hva bildet vil formidle, og av å se på det får man en følelse av opprør, krig og fortvilelse. Bildet taler ganske bra for seg selv. Det er opprinnelig i et ganske stort format, laget slik for at flere mennesker skulle kunne se på det samtidig.



Da kunstverket ble på begynt var det i forbindelse med verdensutstillingen i Paris, 1937. Picasso fikk ikke mer enn en måned på seg til å lage bildet og derfor finner vi elementer av flere ideer til separate kunstverk samlet i ett. Et eksemple på dette er "Francos drøm og løgn" som ble en del av bildet i forenklet form. Opprinnelig var dette et bilde hvor Generalissimo Franco ble fremstilt som et uhyre og svelger sin egen hest. Selv kommenterte Picasso om tolkninger som dette med:

«stuten er en stut og hesten er hest... Hvis du legger betydning i enkelte ting i mine bilder, kan den være riktig - men det var ikke i mine tanker å legge den inn mens jeg malte. De ideer og konklusjoner som du trekker nå, ligner på mine egne, men (de var) instinktivt, ubevisst. Jeg maler for å lage bilder. Jeg maler tingene som de er for meg.»

Bildet han hadde feridg i første omgang dreide seg om tyrefekting og hans meninger og Franco- regimet og kommunismen, samtidig som han ønsket å inspirere og engasjere samtidens kunstnere i saken. Men før bildet skulle bli ferdig opplevde byen Guernica terrorbombing hvor flere sivile mennesker ble drept, og byen nesten ble jevnet med jorden; som følge av den spanske borgerkrigen. Deretter ble bildet tilført elementer slik at det kunne trekkes paralleller til denne hendelse også.

Selv sa Picasso dette om bildet mens han arbeidet med det:

«Den spanske striden er reaksjonens kamp mot folket, mot friheten. Mitt hele kunstnerliv har vært en evinnelig kamp mot reaksjonen og kunstens død. Hvordan kunne noen da et øyeblikk tenke seg at jeg ville samstemme i reaksjon og død? . . I dette arbeidet, som jeg vil kalle «Guernica», og i alle mine senere arbeider har jeg lagt inn min avsky for den militære kasten som har senket Spania i et hav av lidelse og død»
- Sitater fra: http://no.wikipedia.org/wiki/Guernica_(maleri)

mandag 9. november 2009

Kunst og dødsstraff.









I denne timen har vi fått en oppgave om kunst og dødsstraff. Ovenfor ser du et bilde av kunstner Kjersti Andvig som har strikket en giljotine. Dette er bare étt av hennes kunstverk, som hun har laget for å få folk til å tenke seg om, i sin protest mot dødsstraff.

"Coup de grâce" fra 2007 er navnet  på Andvigs giljotine. Og navnet er på fransk fordi det er et kunstverk om Frankrikes revolusjon. Før den franske revolusjon hadde man flere måter å henrette folk på i Frankrike, de mest grufulle og smertefulle dødsstraffene ble gitt til de fattigste med lavest rang, en mindre smertefull dødi form av et sverd eller en øks var forbeholdt de med høyest rang i samfunnet. Loven fra 1792 om at alle skal dø på samme måten var et resultat av den franske revolusjons demokratiske motto: "frihet, likhet og brorskap".

Som en statestikk på hvor mange som døde hadde man de såkalte "tricoteuser" ved giljotinene. Dette var strikkekvinnene som satt ved henrettelsene og ropte "Kapp av dem hodet!"  For hver gang øksen falt lot de en maske falle. I slutten av dagen var resultatet et strikk fullt av huller, og man kunne lett telle hvor mange hoder som hadde falt den dagen. Og man må huske på at på denne tiden var henrettelsene en del av undeholdningen, folk samlet seg på torget for å få med seg hendelsen, Man kunne finne både barn og strikkende kvinner som tilskuere.



Derfor har Kjersti Andvig strikket en giljotine. Det er en form for protest mot dødsstraffen som på en litt ironisk måte skal på oss til å tenke. Visste du at bare 90 av verdens 200 stater hadde forbud mot dødsstraff i 2008 (utgivelsesåret av læreboka mi).

Andvigs kunst mot dødstraff går under kategorien politisk kunst fordi hun har viet livet sitt til noe som har med selve livet å gjøre: kampen mot dødsstraff. Det er ikke ren undeholdningskunst, kunstene hennes har en bakgrunn og godt gjennomtenkt mening. Hun prøver å formidle hva som befinner seg der ute blandt dem som enda har dødsstraff i landet. Og med den hensikt å gjøre folk bevisste, er kunsten hennes en viktig del av historien for kampen mot straff og hevn  i form av døden. Politikken trenger hjelp fra kunst og kultur for å vekke folks sinn.

Jeg synes det er et helt fantastisk kunstverk nå som jeg vet det man bør vite av bakgrunnsfakta for å tre inn i Kjersti Andvigs kunstverden. Verket alene forteller og representerer meget godt budskapet, men allikevel ble det ikke fullt det samme uten en god forklaring på hva Andvig tenkte i det hun publiserte kunstverket. Og slik er det med mye av dagens kunst. Jeg synes det er en kjempegod sak Andvig har engasjert seg i, det er viktig at vi husker på hvor bra vi har det, slik at vi kan ha åpnere sinn og kansje være med i kampen mot dødsstraff i resten av verden også, om vi får en sjanse til å tale vår mening. Jeg beundrer Kjersi Andvig for at hun tør ta tak i et så dypt og skremmende emne.

Hvis du ble like nyskjerrig på mer som meg, vil jeg på det sterkeste anbefale seg å lese hvordan hun har utformet kunst gjennom et nært bånd med én av de 3200 dødsdømte fangene på Death Row i Texas her.


(Bilde fra Aftenpostens artikkel)

onsdag 30. september 2009

Street art!



Sist uke startet vi et prosjekt om street art, gatekunst, grafitti. Vi skal ha en fremføring om emnet og om en artist/ gruppe innen feltet hver. Jeg har valgt å snakke om duoen herakut. Herakut er tagen til kunstnerene Hera og Akut når de arbeider sammen. De er begge fra tyskland, men har to helt forskjellige stiler. Sammen lager de derfor de vakreste kunstverk, med et videre spekter enn om de hadde arbeidet alene, slik de gjorde før de møttes i 2004 under"Urban Art Festival Sevilla" i Spania.

Akut startet med grafitti i en alder av fjorten, og er for det meste selvlært. Grafittien lærte han gjennom hip-hop kulturen. Han ekprimenterer mye med hvordan han kunne lage realistiske bilder i grafittien sin.



Hera derimot har siden hun var liten hatt årevis med undervisning i hvordan kunst og kunstteknikker skal være. Dette har gjort at hun arbeider så fritt som overhode mulig. Mens Akut liker å ha bilder å hente inspirasjon fra, og liker å vite hva han skal gjøre før han gjør det, synes Hera at skisser og forberedelse hindrer atmosfæren og nuet fra å på virkebildet. Hun kom i kontakt med grafitti da hun i 2001 fikk en trang til å jobbe stort, og startet å jobbe direkte på veggen.


onsdag 23. september 2009

Bergans of Norway




Merkevare er produkjson og design av en type/ gruppe varer. Man kan som regel se hvilket merke det er av å se produktene. Det bygges opp identitet og status rundt produktet. Og det vil helst ha positiv omtale om seg selv, reklame er derfor brukt som sterkt virkemiddel. 





Bergans of Norway er et merke som har spesialisert seg innen turlivet; turutstyr og friluftsbekledning. Spesielt kjent er de nok gjennom ytterjakkene som har blitt veldig populære i Norge. Markedsføringen legger fokus på nordmenn, ute og nyter norsk natur. De spiller på den etniske tilhørigheten i det norske folk. Selv om målgruppen først og fremst er turinteresserte, vil det også innebære hele det Norske folk, nordmenn er ofte flinke å utnytte den vakre naturen som omgir oss. Og om de ikke skulle vært serlig turinteresserte har Bergans gjennom god markedsføring og gjennomtenkt design klart å gjøre seg selv populære selv for den lite turinteresserte nordmann, som bare vil ha en pen og funksjonær jakke i regnet.





Bergans of Norway holder seg oppdaterte og støtter organisasjoner i Norge, gjør navnet kjent gjennom sponsing av programmer som 71 grader Nord, og har ellers små prosjekter som skal gjøre nordmenn interesserte i turens gleder. Kvaliteten er det heller ikke noe å si på. Derfor er det ikke rart at Bergans har fått slik en suksess.




onsdag 16. september 2009

Norsk motedesign

I denne timen har vi sett på bilder av Norsk motedesign. Vi har sett på bl.a. Pia Myrvold, Moods of Norway, Per Spook, Leila Hafzi,  Arne&Carlos og Ellinor Floors design. Jeg likte spesielt godt deignet av Arne & Carlos. Felles for dem og Moods of Norway er hvordan de bruker den Norske natur og kultur som et lokkemiddel for kunder. Spesielt USA faller nok for det "eksotiske" Norge. Om du går inn og ser på Arne & Carlossiden eksporterer de til og med klær helt til Hong Kong! 
Designet deres for denne sesongen er typisk Norsk, og jeg synes det er godt at noen kan drive business med dette, slik at det ikke går i glemmeboken. Selbuemønster går igjen i plaggene, med nye twister i mønsteret, redesign. Plaggene ser virkelig gode og varme ut nå til vinteren!
Designerduoen er kjent for å ha orginale design og var de første vinnerne av designprisen Nåløyet! Utrolig er det å tenke på at det hele startet i en stasjonsbygning på Valdres, i 2002. Arne Olav er norsk og Carlos Zachrison er halvt svensk og halvt spansk. De liker å gjøre hva de gjør grundig og fullført, slik som da de på motevisning for sommeren 2006 hadde visningen i midtgangen i flytoget til Gardemoen. Kronpinsesse Mette- Marit var blandt publikum, og hun har visst vist seg i klærne deres mer en en gang.

mandag 14. september 2009

Scandinavian Design og Møbelgalleriet

Vi har den siste uken hatt et prosjekt om Scandinvian Design. Den internasjonalt kjente stilen fra Norden, med sin gullalder i 1950- årene. Sentralt innen denne stilen er møbler, som representerer både stilen og anerkjente designere godt. Grunnen til dette er at det var ved gjenoppbygingen etter krigen stilen har sine røtter, hvor det var om å gjøre å produsere vakre, billige og sterke husartikler for de nordiske hjem.

I denne forbindelse reiste vi derfor på en utflukt til møbelgalleriet sammen med klassen. Og her er bilder av noen berømte verk:

Denne herlige stolen er designet av Hans J. Wegner. Dens opprinnelige navn er PP 225, men den er også ofte omtalt som Flaglinestolen.
Dette er "Egget" av Arne Jacobsen 1958. Han har mange slike kjekke og enkle design som bl. a. "Mauren" og "7-ern". Sistnevnte er stolen vi har i kantina på Forus!
Fantastisk design av Charles Rennie Mackintosh 1902. Dens navn er "Hill House", og stolen hører ikke til Scandinavian Design. Den er fra perioden Art Deco, temaet vi hadde om den første uken.
Også et original og elegant design. Stolen er av Le Corbusier, 1928. Stolen hører til funksjonalismen og kalles LC 4. Denne har vi i stuen stående i stuen vår hjemme. Veldig behagelig  å liggesitte i.
-Iselin-

Visuell Kultur og Samfunn

Hei og velkommen til min blogg i faget  Visuell Kultur og Samfunn! Gjennom mitt siste år her på Forus vgs, studiespesialisering med formgiving, vil jeg på denne bloggen oppdatere dere på hva jeg lærer og gjør. Utstillinger, utflukter, læringsoppdrag, bilder, design. Jeg ser frem til et læringsrikt år!
-Iselin-