mandag 15. mars 2010

Gamle Stavanger








Sist uke var vi på byvandring i Gamle Stavanger. Dette var en veldig læringsrik tur. Først gikk vi litt rundt og så på husene og bebyggelsen. Denne bydelen er så vakker! Vi ble fortalt om gamle stavangers historie, kanskje visste du ikke at dette var Stavangers slumstrøk for bare et tiår tilbake. Det var gutter som stod ved veiene inn i strøket og krevde penger for passerende. Dette var strøket man helst ikke besøkte. Hadde det ikke vert for arkitekt Einar Heden ville bydelen og hele dens vakre begyggelse blitt revet. Heden brant for vakkert treverk og så potensiale i bydelen. Han stoppet planene om å  rive husene, og det er derfor vi den dag i dag kan gå i den vakre gaten og studere arkitekturens kunstverk. I dag er strøket blitt totalt forandret; dette er en gate for de rike, den er veldig attraktiv og en viktig turistattraksjon for bydelen. Det er strenge regler for hva beboerne har lov til å gjøre med husene.
Videre på turen vår var vi så heldige at læreren vår hadde skaffet oss en omvisning i stavangers Hermetikkmuseum. Her fikk vi vite mer om stavangers eldre innbyggere og fiskerbyens gamle levemåte. Etterpå fikk vi gå inn i et av de hvite husene og se hvordan en bolig var. Dette var en arbeiderbolig, men det var likevel veldig interessant å studere et av de gamle husene innvendig. Det skrå gulvet, det lave taket, de små rommene, og de gamle møblene som var plassert inn for å gjengi tidsperioden bedre.
Alt i alt en veldig kjekk og inntrykksfull tur. Jeg lærte absolutt mer om Stavangers gamle bydel.

onsdag 10. mars 2010

Helleristningene i Alta


I 1985 ble dette feltet i Alta tatt med på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Du har sikkert sett det flere ganger før, i og med at det er et veldig kjent felt som er godt bevart. Grunnen til at jeg valgte å ha om akuratt denne kulturarven er fordi jeg skal flytte til Alta neste år, og dermed er det kjekt å vite litt ekstra om plassen.

Til nå er det funnet over 6300 ristninger på steder i og rundt Alta, de er fordelt på fem  hovedområder. Noen av de eldste helleristningene er datert til ca. 4200 år f.Kr, og områdene ble mest sannsynlig brukt frem til 500 år f.Kr. Det er bilder av flere forskjellige ting som viser minner fra en kultur på jakt etter reinsdyr, fiske og bedre båter.

Jeg mener disse helleristningene er av stor verdi, og synes det er kjempe bra at det finnes en organisasjon som jobber for å værne slike områder. Disse helleristningene er en del av historien, og de er viktige oss å ha. Vi kan lære om fortiden ved å studere dem, de er viktige og vakre kunstskatter.

mandag 8. mars 2010

Dadaisme og surrealisme


Surrealisme og dadaisme er to sentrale og interessante ord innen kunstverden. Surrealisme kan man finne igjen i både litteraturen og kunst. Den oppstod rundt 1920 i Frankrike, og varte til ca. 1940. Ordet surrealisme stammer fra det franske ordet for overvirkelighet.

Freuds teorier om drømmenes betydning inspirerte kunstnerne innen retningen sterkt, også dadaismens meninger om at kunsten var blitt for bundet av tradisjoner sto sentralt. Ut i fra dette hadde surrealistene meninger om at kunstnerisk inspirasjon burde hentes fra underbevisstheten, instinkter og drømmer. Erfaringer og opplevelser skulle ikke være kilden til et kunstarbeid.


Den kjente kunstneren Salvador Dalí sentral i surrealismen. Bildene hans er ofte av gjenstander i øde og ørkenlignende landskaper. Kjente ting blir satt sammen på en ny og interessant måte. Motivene stemmer altså ikke med våre erfaringer. De kjente hengende klokkeskivene hans har i ettertid blitt et kjennetegn for surrealismen.




Rene Magritte er en belgisk maler, også kjent fra perioden. Han jobbet også med å plassere elementer fra historie og virkelighet inn i nye sammenhenger.