"Alt jag håller på med utvecklar andra sidor också: Om jag skriver så tycker jag att mitt måleri går framåt, om jag skulpterar så får jag en annan känsla för formen i måleriet. Man utvecklar en sorts konstnärlig mogenhet i alla olika delar man håller på med. For mig är det nesten samma sak vad jag än gör.”
Örjan Righard er født i 1969 i Sverige. Han bor og jobber i dag i Malmø (Sverige), men er ofte å finne i Norge også. Han har hatt flere opphold her, både i forbindelse med jobb og privatliv, i og med at hans kone er norsk. Utenom kunsten sin underviser han også, ved Skånska Målarskolan.
Örjan Righard har deltatt i en lang rekke internasjonale utstillinger og prosjekter i flere gallerier rundt i Australia og Europa. I tillegg til å arbeide med billedkunst og skulptur, komponerer han musikk og har jobbet med teater og forfattet en hel rekke tekster som har vært brukt i sammenheng med hans kunstneriske virke. Det er derfor han kalles en cross-over kunstner.
Arbeider:
Righards kjennetegn er kongekronen som man finner igjen i de fleste verkene hans. Og som regel ser man denne sammen med et skjørt menneske med knoklete knær og en stakkarslig holdning. Vi finner den lille kongen igjen i både skuptur, tegning, maleri og litografi, slik som sitatet over heviser til. Kongen gir et bilde på en politisk, sosialkritisk og filosofisk undertone som går som en rød tråd gjennom hele hans virke.
Örjans litt ensomme og triste konge oppstod i forbindelse med en tegnebiennal i Kroatia i 1997. - Vi skulle forholde oss til temaet fortid/historie.Dette var rett etter krigen og jeg stilte meg spørsmålet: Hva er det med makten? Kronen dukket opp, og jeg spurte meg videre hva kronen står for. Jeg ønsket ikke å sette krone på makten som er det vanlige, men på mennesket og de svake øyeblikkene. Det er de vi vokser på, og som er de riktige historiske øyeblikkene. Det er sorg, tårer, død og vonde perioder som forandrer verden, forandringer på individplan, ikke krig og store begivenheter. Tilslutt oppstod den magre kongen som ikke alltid lykkes og har det vanskelig til tider. Siden har han dukket opp titt og ofte. I det siste har han vært lykkeligere, men han har hatt sine mugne perioder. Kongen blir et bilde på ulike sinnsstemninger, tanker, følelser og situasjoner.
Flere av arbeidene hans er en kombinasjon av både bilde og tekst. Bruk av tekst i flaten er et gjennomgående virkemiddel. De små frasene i bildene er strategisk plassert med tanke på komposisjon og mening tar ofte opp store temaer og gir rom for ettertanke.
Righards malerier er ofte en blanding av bade oljemaling, blyant og akryl. I bakgrunnen finner vi ofte deler av malte tapetmønster. Denne teknikken gjør at bildene hans ofte får et collageaktig uttrykk.
Men som sagt driver Righard med mer enn bare bilder.Assosiasjonen til scenekunst og dramatikk faller lett når man snakker om Örjan Righard. Fordi han har også markert seg gjennom flere happenings og performance-prosjekter i samarbeid med jazzmusikere, blandt annet her til lands på Galleri Sult i Stavanger.
Som et sammendrag kan jeg si at gjennom hva jeg til nå har sett så har Örjan Righard vist seg å være både leken og poetisk. Jeg liker at han har evnen til å utforske sine egne ideer på en slik måte som han gjør, og at han klarer å holde en rød tråd gjennom arbeidene sine noe som gjør at det er lett å kjenne ham igjen og å få et forhold til arbeidene hans. For det er jo viktig for en kunstner å klare å gjøre seg kjent blandt tilskuerne sine. Allikevel er facinert over at det går an å lage samme figur om og om igjen uten å bli lei. Jeg tror jeg hadde blitt lei etter de ti første verkene med samme figur. Heldigvis har Righard ofte mer han vil si enn hva et enkelt bilde kan forklare, og det er dette som gjør at jeg tror han klarer å bruke samme middel for å få ut tankene sine.
Om du vil se mer av verkene hans kan du trykke her! Det er på denne siden jeg har hentet alle bildene brukt i dette innlegget.