onsdag 30. september 2009

Street art!



Sist uke startet vi et prosjekt om street art, gatekunst, grafitti. Vi skal ha en fremføring om emnet og om en artist/ gruppe innen feltet hver. Jeg har valgt å snakke om duoen herakut. Herakut er tagen til kunstnerene Hera og Akut når de arbeider sammen. De er begge fra tyskland, men har to helt forskjellige stiler. Sammen lager de derfor de vakreste kunstverk, med et videre spekter enn om de hadde arbeidet alene, slik de gjorde før de møttes i 2004 under"Urban Art Festival Sevilla" i Spania.

Akut startet med grafitti i en alder av fjorten, og er for det meste selvlært. Grafittien lærte han gjennom hip-hop kulturen. Han ekprimenterer mye med hvordan han kunne lage realistiske bilder i grafittien sin.



Hera derimot har siden hun var liten hatt årevis med undervisning i hvordan kunst og kunstteknikker skal være. Dette har gjort at hun arbeider så fritt som overhode mulig. Mens Akut liker å ha bilder å hente inspirasjon fra, og liker å vite hva han skal gjøre før han gjør det, synes Hera at skisser og forberedelse hindrer atmosfæren og nuet fra å på virkebildet. Hun kom i kontakt med grafitti da hun i 2001 fikk en trang til å jobbe stort, og startet å jobbe direkte på veggen.


onsdag 23. september 2009

Bergans of Norway




Merkevare er produkjson og design av en type/ gruppe varer. Man kan som regel se hvilket merke det er av å se produktene. Det bygges opp identitet og status rundt produktet. Og det vil helst ha positiv omtale om seg selv, reklame er derfor brukt som sterkt virkemiddel. 





Bergans of Norway er et merke som har spesialisert seg innen turlivet; turutstyr og friluftsbekledning. Spesielt kjent er de nok gjennom ytterjakkene som har blitt veldig populære i Norge. Markedsføringen legger fokus på nordmenn, ute og nyter norsk natur. De spiller på den etniske tilhørigheten i det norske folk. Selv om målgruppen først og fremst er turinteresserte, vil det også innebære hele det Norske folk, nordmenn er ofte flinke å utnytte den vakre naturen som omgir oss. Og om de ikke skulle vært serlig turinteresserte har Bergans gjennom god markedsføring og gjennomtenkt design klart å gjøre seg selv populære selv for den lite turinteresserte nordmann, som bare vil ha en pen og funksjonær jakke i regnet.





Bergans of Norway holder seg oppdaterte og støtter organisasjoner i Norge, gjør navnet kjent gjennom sponsing av programmer som 71 grader Nord, og har ellers små prosjekter som skal gjøre nordmenn interesserte i turens gleder. Kvaliteten er det heller ikke noe å si på. Derfor er det ikke rart at Bergans har fått slik en suksess.




onsdag 16. september 2009

Norsk motedesign

I denne timen har vi sett på bilder av Norsk motedesign. Vi har sett på bl.a. Pia Myrvold, Moods of Norway, Per Spook, Leila Hafzi,  Arne&Carlos og Ellinor Floors design. Jeg likte spesielt godt deignet av Arne & Carlos. Felles for dem og Moods of Norway er hvordan de bruker den Norske natur og kultur som et lokkemiddel for kunder. Spesielt USA faller nok for det "eksotiske" Norge. Om du går inn og ser på Arne & Carlossiden eksporterer de til og med klær helt til Hong Kong! 
Designet deres for denne sesongen er typisk Norsk, og jeg synes det er godt at noen kan drive business med dette, slik at det ikke går i glemmeboken. Selbuemønster går igjen i plaggene, med nye twister i mønsteret, redesign. Plaggene ser virkelig gode og varme ut nå til vinteren!
Designerduoen er kjent for å ha orginale design og var de første vinnerne av designprisen Nåløyet! Utrolig er det å tenke på at det hele startet i en stasjonsbygning på Valdres, i 2002. Arne Olav er norsk og Carlos Zachrison er halvt svensk og halvt spansk. De liker å gjøre hva de gjør grundig og fullført, slik som da de på motevisning for sommeren 2006 hadde visningen i midtgangen i flytoget til Gardemoen. Kronpinsesse Mette- Marit var blandt publikum, og hun har visst vist seg i klærne deres mer en en gang.

mandag 14. september 2009

Scandinavian Design og Møbelgalleriet

Vi har den siste uken hatt et prosjekt om Scandinvian Design. Den internasjonalt kjente stilen fra Norden, med sin gullalder i 1950- årene. Sentralt innen denne stilen er møbler, som representerer både stilen og anerkjente designere godt. Grunnen til dette er at det var ved gjenoppbygingen etter krigen stilen har sine røtter, hvor det var om å gjøre å produsere vakre, billige og sterke husartikler for de nordiske hjem.

I denne forbindelse reiste vi derfor på en utflukt til møbelgalleriet sammen med klassen. Og her er bilder av noen berømte verk:

Denne herlige stolen er designet av Hans J. Wegner. Dens opprinnelige navn er PP 225, men den er også ofte omtalt som Flaglinestolen.
Dette er "Egget" av Arne Jacobsen 1958. Han har mange slike kjekke og enkle design som bl. a. "Mauren" og "7-ern". Sistnevnte er stolen vi har i kantina på Forus!
Fantastisk design av Charles Rennie Mackintosh 1902. Dens navn er "Hill House", og stolen hører ikke til Scandinavian Design. Den er fra perioden Art Deco, temaet vi hadde om den første uken.
Også et original og elegant design. Stolen er av Le Corbusier, 1928. Stolen hører til funksjonalismen og kalles LC 4. Denne har vi i stuen stående i stuen vår hjemme. Veldig behagelig  å liggesitte i.
-Iselin-

Visuell Kultur og Samfunn

Hei og velkommen til min blogg i faget  Visuell Kultur og Samfunn! Gjennom mitt siste år her på Forus vgs, studiespesialisering med formgiving, vil jeg på denne bloggen oppdatere dere på hva jeg lærer og gjør. Utstillinger, utflukter, læringsoppdrag, bilder, design. Jeg ser frem til et læringsrikt år!
-Iselin-